fallback

20.22% е избирателната активност на референдума

60 на сто са отговорили с "да", според обобщените данни на ЦИК, въпросът отново влиза за дебат в парламента.

29.01.2013 | 16:54

20.22% е избирателната активност на проведения в неделя ядрен референдум, обяви днес окончателните резултати Централната избирателна комисия. Гласували са 1 405 463 души, 60.60% от тях са отговорили с "да", а 37.96% - "против".

При това положение въпросът "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?“ отново се връща в парламента. Редица депутати от управляващата партия още в деня на вота съобщиха, че при ново разглеждане, отново ще гласуват "против", тъй като били последователни в политиката.

Най-голям дял на гласувалите с "да" е в областите Плевен, Търговище, Разград, Смолян и в Кърджали. В Раднево и Гълъбово, където са трите ТЕЦ-а и мините "Марица-Изток", около 70% са противниците на ядрената енергетика. 4348 български граждани в чужбина са взели участие в референдума, съобщиха от Външното министерство. Oт тях 50.8% са гласували против нова ядрена централа, а 47.2% - "за". Недействителните бюлетини са под 2%.

Близо 20 млн. лева е струвало провеждането, според изчисления на финансовото министерство. В сумата се включват и средствата за организация на гласуването и отоплението на 4000 училища с изборни секции.

fallback
Още от България
fallback