fallback

Министри ще дават обяснения за "Златен век" пред антикорупционната комисия

"Апартаментгейт": Цветанов, Цачева и Колева купили луксозните си апартаменти като физически лица, Рашидов - чрез фирма

02.04.2019 | 16:05 Автор: Иван Берберов

Министри и заместник-министри ще дават обяснения пред антикорупционната комисия, заради неяснотата около разрешителните за строежа на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". Това съобщи председателят на комисията Пламен Георгиев. Той уточни, че тези министри и заместник-министри давали становища в хода на изграждането на сградата. Строителят на небостъргача и този на кооперацията, с т.нар. "апартаменти на властта" в квартал "Изток", е един и същ.

Цецка Цачева, Ваня Колева и Цветан Цветанов са купили луксозните си апартаменти като физически лица. Вежди Рашидов обаче го е придобил чрез фирма. А всички сделки са изповядани при един и същ нотариус, установила проверката на антикорупционната комисия по скандала "Апартаментгейт".

Проверяват се и фирмите, извършвали надзора над жилищните сгради на строителната компания. Едва след като антикорупционната комисия завърши работа, резултатите ще бъдат обобщени и съобщени. На този етап в публичното пространство се появяват откъслечни данни, включително от предходни и вече приключени проверки.

Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев не уточни какво точно е декларирал относно собствения си луксозен апартамент. Според разследване на Антикорупционния фонд, има сериозно разминаване между описаното в имуществената му декларация и нотариалния акт. Става дума за тераса с площ 186 квадратни метра. Според Георгиев това са общи части.

Терасата обаче фигурира в нотариалния акт, въз основа на който е отпуснат ипотечния кредит, използван за закупуване на жилището. Според него тези нападки са част от компроматната война, която видят олигарсите, чиито имоти са проверявани. Всеки един член на антикорупционната комисия може да провери председателя й, категоричен е Георгиев. Но не обясни каква точно заплаха за живота си е получил, за да му бъде назначена охрана от НСО.

Харесайте ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от България
fallback