fallback

21.8% е избирателната активност на референдума

61% от гласувалите са отбелязали „да” в бюлетината за изграждането на АЕЦ „Белене”.

27.01.2013 | 19:19

(Обновена в 21:08)

21.8% от имащите право на глас българи са участвали в първия референдум за бъдещето на ядрената енергетика в страната, сочат данните на „Алфа Рисърч”. От тези един милион и петстотин хиляди души 61% са гласували с „да” на въпроса за изграждането на АЕЦ „Белене”. 39 % не виждат втората ядрена централа в бъдещето на ядрената енергетика в страната.

При тази избирателна активност въпросът за изграждането на АЕЦ „Белене” ще бъде върнат за ново обсъждане в парламента.

ГЕРБ ще гласува с „не” при ново обсъждане на проекта в парламента, заяви премиерът Бойко Борисов. „Ние сме последователна партия и  ясно и точно сме казали „да” за седми реактор в "Козлодуй". България е ядрена сила в момента, има ядрени реактори и ще строи ядрен реактор в Козлодуй", подчерта пред журналисти премиерът. След като гласува Борисов заяви, че с този референдум завинаги е зачеркнат проектът "Белене“. Той определи ниската избирателна активност с липсата на интерес у хората по темата. Премиерът не пропусна да "благодари" на Станишев, че не е подписал договора за строежа на втората АЕЦ с руснаците.

По думите на финансовия министър Симеон Дянков парите за организирането на общественото допитване са били похарчени напразно. В тази връзка Сергей Станишев следва да си подаде оставката, подчерта още Дянков.

 „БСП направиха най-скъпата социологическа проверка и с тези 20 милиона лева, които отидоха за провеждането на референдума, искаха да проверят дали ще влязат в следващия парламент”, коментира вицепремиерът Цветан Цветанов.

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи референдума като „успешна стъпка при формирането на една нормална демократична държава.” „Резултатите от общественото допитване показват, че позицията на ГЕРБ вече е предимно защитна", коментира Сергей Станишев. По неговите думи коментарът на Бойко Борисов, че управляващите ще гласуват „против” Белене при ново обсъждане в парламента, означава, че не отразява волята на българските граждани.

Българите на практика отхвърлиха „Белене“, изтъкна съпредседателят на „Синята коалиция” Мартин Димитров. Той мотивира позицията си с това, че 80% от имащите право на глас не са излезли да гласуват. По неговите думи обаче, проектът не е зачеркнат, тъй като „ядреното лоби никога няма да се откаже и ще се активизира още след парламентарните избори”. Резултатите от днешния вот показвали, че хората разбират за какво гласуват, а неучастието  в общественото допитване е било форма на социален протест.

Депутатът от ДСБ Иван Иванов коментира, че резултатите от референдума са показателни за образуването на нова червено-кафява коалиция- между БСП и „Атака”.

Сините заявиха още, че през следващите дни ще внесат предложение в парламента за окончателното отхвърляне на проекта „Белене”.

Президентът Росен Плевнелиев коментира, че след 22 години преход България успя да достигне нова степен на политическа зрялост, която да позволи организирането на референдум.

Енергийният министър Делян Добрев заяви, че е гласувал "с надеждата да се сложи край на една 30-годишна агония, особено тежка в последните пет-шест".

До провеждането се стигна, след като през март миналата година мнозинството в парламента прие решение за прекратяване на строежа на АЕЦ „Белене", а в отговор от БСП започна подписка за свикване на допитване за изграждане на атомната централа. Окончателните резултати ще бъдат обявени до три дни.

Коректността на допитването беше проследена от представители на международната неправителствена организация Democracy International заедно с техни български колеги. Четири социологически агенции са регистрирани в ЦИК – "Афис", "Болкан Бритиш Соушъл Сървис", "Сова 5" и "Алфа Рисърч".

fallback
Още от България
fallback