fallback

Родителите ще могат сами да обучават четиригодишните

Децата задължително ще трябва да се регистрират в детска градина, уточни образователният министър.

26.01.2013 | 16:24

Родителите, които не желаят четиригодишните им деца да се обучават в предучилищна, ще имат възможност да правят това сами у дома, обяви днес образователният министър Сергей Игнатов. С гласуваните от парламента промени в Закона за училищното образование, малките задължително трябва да са регистрирани в най-близката градина, а настойниците да се консултират с педагозите какво трябва да преподават, за да не изостават от връстниците им. Направеното уточнение от министъра беше направено, тъй като много учители заляха форумите с въпроси дали ще се налага да работят и по домовете след 2016, когато влизат в сила поправките.

На този етап нито от министерството на Игнатов, нито от парламентарната образователна комисия не коментират и въпроса дали децата в индивидуална форма на обучение ще полагат изпити пред съответната детска градина, в която са регистрирани.

Друга промяна в закона предвижда глоба до 150 лева за родителите, които не пускат децата си на предучилищна подготовка.

За да осигури достатъчно свободни места за 4 и 5-годишните, държавата ще инвестира 30 млн. лева в ремонти и строежи на детски градини. С решение на кабинета от тази седмица са избрани образователни заведения в седем големи града. 

fallback
Още от България
fallback