Брюксел с официален доклад за България до края на годината

При извънредно събитие не пречи да има препоръки и по-рано, предупреждава говорителят Марк Грей.

26.01.2013 | 15:13
Брюксел с официален доклад за България до края на годината
Брюксел с официален доклад за България до края на годината

Официален доклад за България ще изготви Европейската комисия до  края на годината, съобщи днес говорителят Марк Грей с уточнението, че ако възникне извънредно събитие „нищо няма да попречи да излязат с препоръки и по-рано“.

Устен доклад за напредъка ще бъде изготвен още в края януари. По този повод Грей уточнява, че трябва да се прави разграничение между официалния доклад, какъвто комисията прави за Румъния, и устното информиране на страните-членки за ситуацията в София. "Това не е нещо необичайно. Последните години редовно сме представяли подобна информация пред Съвета".

За реакциите и впечатленията на Комисията по ключовите номинации и назначения в България - за нов ВСС, за случилото се в Конституционния съд и за новия главен прокурор Марк Грей посочи пред националното радио, че трите избора са били различни, заради което е много трудно да им бъде дадена обща оценка. "Много пъти вече ясно казахме позицията си за всички дебати и противоречия, които видяхме около процедурите и хората, свързани с тези ключови назначения. Сега фокусът ни е следният – назначенията са факт, как да направим така, че те да проработят, да гарантираме, че ще ги има резултатите, които са толкова важни и в прокуратурата, и в другите ключови институции".

Вярно е, че изразявахме тревога по различни поводи – много често, свързани с основните принципи на прозрачност, почтеност и с това дали е създадена възможност да се избира между най-добрите кандидати. Оттам нататък кой е бил избран, си е работа на съответните български институции, смята още говорителят.