Акции, агенти под прикритие... ГДБОП представи резултатите от дейността си

Дирекцията е провела 236 операции в рамките на година

28.03.2019 | 16:33 Редактор: Василена Василева
Акции, агенти под прикритие... ГДБОП представи резултатите от дейността си

Над 236 акции и 143 досъдебни производства към спецпрокуратурата отчете ГДБОП за изминалата година. Най-много от операциите са проведени по линия наркотици, следват трансгранична организирана престъпност.

От всички акции 56 са съвместно с чужди партньорски служби. Приключени са общо 224 досъдебни производства за 2018 г. В 36 операции е участвал агент под прикритие, обяви директорът на службата Ивайло Спиридонов по повод годишния отчет на дейността на дирекцията.

"За нас продължава да бъде приоритет противодействието на тероризма, корупцията и контрабандата във всичките ѝ форми", отбеляза директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

Той отчете, че основният проблем в дирекцията е човешкият ресурс. По думите му става все по-трудно да се намерят качествени кадри, които да работят активно. Спиридонов отбеляза, че конкурсите са изключително малко, а и хората които се явяват по тях са на незадоволително интелектуално ниво.

"Броят на операциите на ГДБОП е такъв, че реално 5 дни в седмицата, ние провеждаме по една операция. Това означава, че почти всеки ден служителите на ГДБОП някъде в страната извършват операции, които решават сериозен проблем", посочи още той.

От своя страна вътрешният министър Младен Маринов даде положителна оценка на работата на  ГДБОП. Той посочи като хубава практика използването на агенти под прикритие и развитието на отдела по киберпрестъпност, който има почти тройно увеличение на състава.

От отчета на ГДБОП става ясно още, че са иззети общо 353,235 кг наркотици. Пресечени са седем трансгранични канала за наркотрафик, както и осем трансгранични канала за трафик на културно-исторически ценности. През 2018 г. са пресечени два канала за контрабанда на цигари, както и канал за трафик на фалшиви банкноти.

По направлението на контратероризма са иззети 132 автомата, 4 карабини, 12 бойни пушки, 2 ловни пушки, 75 бойни пистолета, 44 573 различни по вид и калибър боеприпаси, 17 преработени газови оръжия и други.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК