The Economist: Липсва логика в отпускането на европари за „Пайнер“

Според списанието чалгата е един от най-поляризиращите въпроси в България, разделящ обществото на „танцуващи я” и „мразещи я”.

24.01.2013 | 08:43
The Economist: Липсва логика в отпускането на европари за „Пайнер“

Фондовете на Европейския съюз няма да бъдат използвани за силиконови гръдни имплантанти”. Това необикновено обяснение вероятно не е това, което някои би очаквал да чуе от компания спечелила един милион евро европейско финансиране. “И все пак именно така Митко Димитров, президент на „Пайнер Медия”, трябваше да защити субсидията за своята компания”, пише списание The Economist.

Разкритието, че „Пайнер”, звукозаписна компания и собственик на 3 телевизионни канала, е спечелилa значително финансиране по програма „Конкурентоспособност” предизвика недоволство в балканската държава. Основната причина е чалгата - продуциран от компанията вид музика, пише още списанието. Според определението, публикувано в изданието, чалгата е смесица от ориенталски, поп и денс стилове, включващ оскъдно облечени жени и откровени сексуални текстове. Тя е също така и един от най-поляризиращите въпроси в България, разделящ обществото на „танцуващи я” и „мразещи я”.

Докато българските власти бързо увериха, че „от формална гледна точка, всичко е наред”, когато става дума за правила и средствата на ЕС, Европейската комисия има основания за подозрения, особено във време на икономически затруднения на целия континент. През 2008  ЕК замрази над половин милиард евро, заради корупция и лошо управление на европейските фондове в България, припомня The Economist.

Въпреки всичко, някои наблюдатели защитават решението с обяснението, че европейското финансиране се отпуска на базата на финансови и икономически критерии, а не според морални и културни качества.

Според президента на "Пайнер", парите ще бъдат използвани за ново оборудване, както и за повишаване на конкурентоспособността на компанията, създавайки най-малко 30 нови работни места. В края на краищата, казва продуцентът Георги Иванов, всичко е въпрос на креативност. „Щом са предложили добър бизнес план, защо да не получат парите“, твърди той.

Въпреки това, е под въпрос икономическата логика за отпускане на тази безвъзмездна помощ от ЕС. Спорът се премества и на политическата сцена, защото президентът на компанията Митко Димитров, е един от основателите на управляващата партия ГЕРБ. Твърди се, че той е бил поканен да се кандидатира за депутат. Това поставя под съмнение дали парите ще бъдат използвани за политически чалга концерти и предавания преди изборите тази година в България, пише списанието, като припомня думите на лидера на БСП Сергей Станишев.