fallback

Правителството прие закриването на Фонда за лечение на деца

Дейностите му преминават за администриране към НЗОК

27.03.2019 | 16:30 Автор: Ралица Братанова

Правителството прие Постановление за закриване на Центъра "Фонд за лечение на деца“ на днешното си заседание. Документът е в съответствие с притите изменения от Закона за здравето от края на миналата година, съгласно които след 31 март 2019 година изпълняваните от Фонда дейности преминават за администриране към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), пише Investor.bg.

Нормативните промени ще осигурят плавен преход на изпълняваните от Фонда дейности към НЗОК, като същевременно се гарантират правата и достъпът до лечение на нуждаещите се пациенти, посочва се в решението, цитирано от от пресслужбата на кабинета.

До 31 март Фондът ще продължи да осъществява в пълен обем дейността си, а след това всички неприключили процедури по заявления за подпомагане на деца, както и изпълнението на издадените от директора на Фонда заповеди за организационно и финансово подпомагане, ще бъдат изпълнени от НЗОК.

Основната цел на промените е оптимизиране на процедурите за разглеждане на заявленията и ефективно разходване на обществените средства за подпомагане лечението на деца за дейности извън обхвата на здравното осигуряване, пише още в решението на министрите. Според тях промяната ще доведе до по-добър достъп и навременно насочване към необходимия вид диагностика и лечение.

Средствата, необходими за прилагането на новата уредба, са предвидени в бюджета на НЗОК за 2019 г. и ще бъдат предвиждани в ежегодните бюджети на НЗОК като средства от трансфери от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на здравеопазването.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК .

fallback
Още от България
fallback