fallback

137 души разпознати като жертва на трудова експлоатация през 2012

Година по-рано техният брой е бил 91, съобщи пред журналисти Цветан Цветанов.

22.01.2013 | 13:39

Разпознатите жертви на трудова експлоатация през изминалата година са 137 души, съобщи на специална пресконференция министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. От тях 113 са мъже, а 24-жени. През 2011 броят на разпознатите жертви на трудова експлоатация е бил 91. Добрите резултати се дължат на по-добрата информираност, подчерта вътрешният министър. Той информира, че жертвите се обръщат за съдействие към Националната комисия за борба с трафика на хора. Принос за разкриването на схеми за трудова експлоатация и трафик на хора имат и създадените местни комисии, каквито има в Пловдив и Благоевград.

Компанията за подбор и развитие на човешките ресурси „Менпауър България” работи активно в посока на прекратяване на трафика на хора, като съдейства на хората да намерят легална работа зад граница, коментира на пресконференцията управляващият директор Надя Василева.

Неправителствената организация А-21 работи директно с жертвите на трафик. Съдействието се изразява в оказване на пълна  медицинска и юридическа помощ, а също и в търсене на работа с цел подпомагане на хората да се интегрират в обществото, коментира председателя на организацията Виктория Раф, цитирана от агенция Фокус.

С предложения за нискоквалифициран труд и заплащане над средното възнаграждение в България най-често биват въвличани в каналите за трафик на хора жертвите. Другият вариант е като биват добре проучени и най-вече какви са желанията и мечтите им, коментира  Антоанета Василева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. По тази начин те лесно се доверяват и стават жертви на сексуална или трудова експлоатация. 95% от приходите при сексуалната експлоатация отиват за трафикантите. При трудовата експлоатация процентът е по-нисък.

В различни градове на страната ще бъдат организирани специални информационни кампании, посветени на борбата с трафика на хора.

fallback
Още от България
fallback