Политиката към Македония – сред приоритетите за Плевнелиев

Президентът отчете свършеното през последната година.

21.01.2013 | 12:31
Политиката към Македония – сред приоритетите за Плевнелиев
Политиката към Македония – сред приоритетите за Плевнелиев

Подписване на нов договор за добросъседство между България и Македония е сред приоритетите на Росен Плевнелиев за тази година, стана ясно на пресконференция по повод една година от встъпването му в длъжност. Новият договор ще разшири съществуващата вече от 1999 сключена декларация.

Плевнелиев е убеден, че по време на осемнайсетте международни участия през отминалата година винаги е бил искрен по отношение на Скопие. "Продължавам да твърдя, че за съжаление, подписаният документ не се изпълнява от македонските управляващи. Манипулирането на историята и политиката, която водят са опасни, защото дават илюзията за велико минало, но не и за добро бъдеще".

За да има Македония българската подкрепа за членство в Европейския съюз, трябва да докаже, че е готова да изпълни всички критерии по присъединяването, включително и за добросъседски отношения, заявиха преди месец Плевнелиев и външният министър Николай Младенов.

Развитието на газовите проекти на страната и изборът на новия главен прокурор Сотир Цацаров са сред ключовите събития с участието на президентската институция, отчете още Плевнелиев.

Случаят с нападението на Ахмед Доган ще бъде обсъдено на предстоящия консултативен съвет за национална сигурност на 21 януари.