България открива посолство в Багдад

Младенов не отрича, че все още съществуват рискове в Ирак.

21.01.2013 | 10:17
България открива посолство в Багдад
България открива посолство в Багдад

България отново отваря посолство в Багдад след десетгодишно прекъсване заради войната, съобщи днес външният министър Николай Младенов. Стъпката е предприета заради големия интерес на бизнеса към Ирак. "След Арабската пролет износът за Близкия изток се е увеличил значително и тази тенденция трябва да продължи".

Младенов не отрича, че все още съществуват рискове, но нуждата от посолство била много голяма, а и местните власти обещали да помагат за охраната на дипломатите ни.

Въпросът за възстановяването на посолство беше обсъден в София през декември по време на посещение на председателя на иракската парламентарна комисия по външна политика Хумам Хумоди. Според него България е много закъсняла, за разлика от останалите западни и азиатски държави. Още тогава Младенов е поел ангажимент, че от януари ще има посолство.

"България загуби много средства в Ирак, загубихме български граждани там, време е да нормализираме отношенията си, убеден е външният министър.

При посещението в Израел преди дни Младенов заяви пред националната телевизия, че не е давал никакви изявления за местни медии и определи информациите като "спекулации".  Той оспори и материал на израелската телевизия "Канал 2", че до седмица ще излезе доклад за атентата в Бургас. "Когато разследващите в България приключат своите действия, тогава истината трябва да бъде казана, каквато и да е тя".