Две обвинения срещу нападателя на Доган

Опитът за покушение ще засили безпокойството в Европа, смята британски политик.ДПС поиска международно разследване на случая.

20.01.2013 | 10:51
Две обвинения срещу нападателя на Доган
Две обвинения срещу нападателя на Доган

(Обновена в 16:16)

Две обвинения – за хулиганство и намерение за убийство ще бъдат повдигнати срещу 25-годишния Октай Енимехмедов, нападнал вчера подалия оставка лидер на ДПС Ахмед Доган, съобщи тази сутрин градският прокурор Николай Кокинов.

В подкрепа на Октай Енимехмедов са се обявили близо 3000 души в група във Facebook, която настоява за съд и справедливо наказание за членовете на ДПС, които "ритаха като обезумели и псуваха на турски". Според Кокинов обаче не било необходимо да се търси отговорност на делегатите. 

В дома Енимехмедов е намерено и предсмъртно писмо, адресирано до майка си, съобщи от Неделчо Стойчев от Института по психология в МВР. В него е написано, че е искал да направи политически преврат и да покаже, че нещата трябва да се променят. „Това е моят начин да кажа на всички какво мисля".

Октай не е искал да убие Ахмед Доган, а само да получи своите пет минути слава и да покаже, че не е недосегаем, смятат психолозите.

Призовавам всички политици да бъдат умерени в изказванията си, защото именно те допринасят за решенията и деянията на нападатели като Енимехмедов, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Според премиера Бойко Борисов нападението срещу Доган по всяка вероятност не е „инсценировка”, тъй като вече пожизненият председател на ДПС бил видимо изненадан от случилото се и това се виждало на записите. Борисов определи реакцията на Доган като бърза и адекватна. Премиерът осъди нападението, като подчерта, че „това е много тревожно събитие и не би трябвало да се случва в днешна България". Той разкритикува още последвалия публичен побой на нападателя. Службите за сигурност според него реагирали „адекватно с малки пропуски”. 

По думите на премиера партийните мероприятия не може да се охраняват от полиция. В противен случай ще се заговори за полицейщина: “Затова политическите партии сами организират своята охрана на свои събития."
Борисов определи новия председател на ДПС-Лютви Местан, като умерен, разумен и компетентен политик и човек, който ходи редовно на работа.

Ден след нападението срещу Ахмед Доган, ДПС поиска международно разследване на случая. На специална пресконференция Лютви Местан подчерта, че само за десет часа истината за случилото се е била подменена от властите. Първоначалната теза за опит за „показно политическо убийство” е подменена с намерението на Октай Енимехмедов да „изживее своите пет минути слава,” коментира Местан. Той подчерта, че е разговарял лично с нападателя, който еднозначно му заявил, че искал да  убие Доган.

Намерението на МВР да разследва делегатите на ДПС за нанесения побой на Енимехмедов Местан определи като „цинизъм”. Той информира още, че от партията са изпратили писма до НСО и МВР, с които отправят молба за охрана според „техните компетенции” на конференцията. 

Нападението бързо намери място и по страниците на международната преса. "Български опозиционен политик се измъкна на косъм при опит за убийство по време на излъчвана на живо негова реч, пише британският Guardian.

Британски политик, разказал пред Daily Express за "ужасяващия момент". Сър Греъм Уотсън, председател на Партията на европейските либерали и демократи, описал, че нападателят преминал покрай него 15 минути след началото на конференцията. "Помислих си - мили Боже, задава се проблем. Той извади оръжие, допря го до главата на лидера и натисна спусъка. Бяхме толкова близо, че можехме да чуем прищракването, но пистолетът не гръмна". Уотсън е убеден, че опитът за покушение ще засили безпокойството в Европа относно прилагането на закона в България. Инцидентът попадна сред водещите събития и на електронните страници на телевизиите BBC и Sky News.

Политическите убийства са рядкост в България, пише испанският вестник El País и припомня последното е извършено през 1996 срещу бившия премиер Андрей Луканов.

Нападение срещу една от най-влиятелните политически фигури на Балканите, определя Reuters. 58-годишният депутат е начело на либералното движени близо 25 години. ДПС беше коалиционен партньор в предишното правителство, оглавявано от социалистите, припомня агенцията.

Президентът на Турция Абдуллах Гюл е изпратил телеграма лично до Ахмед Доган. "Надявам се, че властите в България в най-кратък срок ще разкрият причините за това нападение".