За миналата година: Над 80 регистрирани сексуални посегателства над деца!

Затворът за притежаване на подобна порнография или по-тежки педофилски престъпления е от 1 до 10 години

23.03.2019 | 16:15 Редактор: Иван Берберов
За миналата година: Над 80 регистрирани сексуални посегателства над деца!

Над 80 случая на сексуално посегателство срещу деца и непълнолетни са регистрирани в страната за миналата година. От началото на тази са разкрити 8 случая на педофилско посегателство, сочи статистиката на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност". Как да ги разпознаем в мрежата и да предпазим най-уязвимите от тях?

Над седем хиляди сигнала са подадени за изминалата година в центъра за безопасен интернет. Най-много са за детска порнография и снимки със сексуална експлоатация на деца. 

Педофилите в интернет често си създавали фалшиви профили, с които се представяли за връстници на детето. Ако профилът на детето не е заключен - проучвали интересите му, а след това започвали комуникация с него, за да се изгради доверие.

Снимките, които детето изпраща на престъпника - често служели за търговия между педофилите в интернет. Обикновено тези мъже са между 20 и 50 годишни. 

70% от българските деца твърдят, че са прибягвали към блокиране на профили в социалните мрежи, защото са били подлагани на психически тормоз, който не винаги се разпознава от децата.

Експертите съветват - при първи контакт с подозрителни хора е важно кореспонденцията да се заснеме, профилът да се блокира и веднага да се каже на родителя. Наказанието за притежаване на детска порнография и за по-тежки сексуални посегателства е от 1 до 10 години лишаване от свобода.

Харесайте ни във Facebook ТУК