fallback

Синята коалиция иска вето върху закона за образованието

Парламентът окончателно одобри задължителна предучилищна за четиригодишните.

18.01.2013 | 12:01

Вето върху промените в Закона за училищното образование поискаха от Синята коалиция. Недоволството е заради приетата днес на второ четене поправка, с която четиригодишните задължително ще посещават предучилищна група. Измененията влизат в сила от 2016.

Няма да се примирим с това решение, разчитаме на държавния глава да вземе предвид аргумента, че новите текстове противоречат на Конституцията, в която е записано, че правото на отглеждане на децата принадлежи на родителите, каза Явор Ганчев от "Национална мрежа на родителите".

Споровете в пленарна зала продължават трети ден. С измененията се ограничава правото на родителите, съществува и риск да не стигнат местата в детските градини, предупреждават от опозицията.

"Четиригодишните деца трябва да се гушкат, да се научат да обичат, да имат ценности, а не на нещо, което някой чиновник от министерството на образованието реши. Извършвате безобразие спрямо тези мънички български граждани, обърна се Иван Костов от парламентарната трибуна към мнозинството. Според него се прави силен жест към профсъюзите на учителите.

Много от родителите, които са против задължителното обучение, го правят на инат, убеден е синдикалният лидер Янка Такева.

fallback
Още от България
fallback