България представя доклад за атената в Бургас до 5 дни

Източници на израелската телевизия Канал 2, твърдят, че София обвинява "Хизбула" за инцидента.

18.01.2013 | 09:41
България представя доклад за атената в Бургас до 5 дни
България представя доклад за атената в Бургас до 5 дни

(Обновена в 10:36)

До пет дни ще бъде обявен докладът на България по разследването на атентата в Бургас миналото лято, твърди израелската телевизия Канал 2.

Източници на телевизията разкрили, че в доклада София хвърля вината за инцидента върху "Хизбула". Ако това се потвърди, Европейският съюз може скоро да я признае за терористична организация, коментира медията.

Партньорът на България в разследването  - Europol е разпознал трима от четиримата заподозрени за атаката, разкрива още Канал 2. Те са влезли в страната две седмици преди инцидента като използвали фалшиви документи за самоличност.

Николай Младенов се е срещнал в четвъртък вечерта с премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес по повод атентата. "Да, имало е такива срещи, резултатите ще бъдат огласени, когато има достатъчно доказателства за извършителите", коментираха от пресслужбата на министъра.

Български политици прогнозираха, че резултати от разследването може да бъдат огласени официално след събирането на Съвета по национална сигурност на 5 февруари.

Под заглавие "Удар срещу Израел е като удар срещу България" сайтът israelnationalnews.com съобщава, че Николай Младенов е заявил пред репортери в Йерусалим, че е пристигнал, "за да помогне без война да бъде предотвратено ядреното въоръжаване на Иран".

Междувременно атентатът е тема на неформалната среща на вътрешните министри в Дъблин и вицепремиерът Цветан Цветанов е запознал колегите си за хода на разследването.