След евровота Радев ще инициира обсъждане за въвеждането на е-гласуване

Държавният глава се срещна с ръководството на ЦИК

22.03.2019 | 15:39 Редактор: Ралица Братанова
След евровота Радев ще инициира обсъждане за въвеждането на  е-гласуване

Президентът Румен Радев заяви, че след евровота ще инициира обсъждане да се въведе електронно дистанционно гласуване. Държавният глава се среща днес с ръководството на ЦИК.

"Искам да чуя вашите виждания за намаляване на броя на недействителните бюлетини, които са проблем за българските избори, за намаляване на възможностите за манипулиране на резултатите", коментира Радев пред представителите на комисията, пише Dnes.bg.

Според него много важен етап е въвеждането на машинното гласуване в обема, указан в новия Изборен кодекс.

Президентът посочи, че знае, че това затруднява ЦИК, но законът трябва да се спази.

"Трябва да има 3000 машини. Искам да чуя вашите виждания за критериите, по които тези машини ще се разпределят в секционните избирателни комисии, както и вашите виждания за защитата на машинното гласуване – софтуерна, физическа и хардуерна. Много е важно да не се допусне компрометиране на машинния вот", изтъкна той.

"След тези избори за Европарламент смятам да ви поканя отново заедно с представители на Агенцията за електронно управление, за да видим следващата стъпка за разработването на карта за експериментално въвеждане и приемане на електронно дистанционно гласуване, което чакат милиони българи не само зад граница, но и в България“, заяви Радев, цитиран от "Фокус".

По думите му провеждането на свободни, честни, прозрачни избори е едно от най-големите завоевания на демокрацията и трябва да се отстоява.

Президентът посочи, че времето до евровота е малко, но приемствеността е ключов фактор за успешната работа на Комисията и затова е поканил и предишния ѝ председател Ивилина Алексиева.

Новият председател на ЦИК Стефка Стоева увери ,че дейността на комисията ще бъде насочена в защита на интересите на гражданите за честни, справедливи и вярно отразени гласове на избирателите. По-късно днес предстои и първото заседание на новата ЦИК, на което ще бъде приета хронограмата за дейността ѝ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК