fallback

Четиригодишни може да се обучават индивидуално вкъщи

Децата на самостоятелна подготовка ще трябва всяка година да бъдат регистрирани в детска градина по регион.

17.01.2013 | 14:15

Четиригодишните деца да се обучават индивидуално вкъщи, вместо да ходят задължително на детска градина, реши днес на извънредно заседание образователната комисия в парламента. До него се стигна след спор в пленарна зала около промените Закона за  предучилищното и училищното образование. От ГЕРБ настояха да се отложи поправката, докато не се изгладят спорните точки. От опозицията са категорични, че трябва да се отложи гласуването на целия закон, предложението обаче не беше прието.

Децата на самостоятелна подготовка ще трябва всяка година да бъдат регистрирани в детска градина по регион, обясни заместник-министърът на образованието Милена Дамянова. Депутатите от комисията тепърва ще мислят как да бъде регламентирано, тъй като в настоящия закон се забраняват изпитите в градините.

"Искането на опозицията е с цел да се отложат във времето влизането на поправките", смята Снежана Дукова от управляващата партия. Тя признава, че няколко точки действително са спорни, но от опозицията на по-ранен етап при дебатите в комисията са се съобразили с тях.

Друга промяна в закона - глоба до 150 лева за родителите, които не пускат децата си в училище, също предизвика спорове между родители и учители в кулоарите на парламента.

fallback
Още от България
fallback