fallback

Родители протестираха срещу закона за образованието

С промените се въвежда задължителна предучилищна подготовка за четиригодишните.

16.01.2013 | 12:38

Предложение за въвеждане на задължителна предучилищна подготовка за четиригодишните и глоба до 150 лева за родителите, които не пускат децата си в училище изкара днес родители на протест, докато депутатите обсъждат законодателни промени.

Основното образование вече ще се дели на начален етап от първи до четвърти клас и прогимназиален – от пети до осми. Средното образование също ще бъде разделено – до десети и до дванайсети, ще има задължителни държавни зрелостни изпити. Промени ще има и в учебната програма.

Право на държавна субсидия от 2016 вече ще имат и частните учебни заведения според друга промяна в Закона за училищното образование.

"Всеки родител има право да обучава детето си по системи, които предпочита и с темпо, което прецени, че е подходящо", заявиха протестиращите пред парламента.

"Законопроектът е лансиран по безскрупулен и арогантен начин, като се представя като резултат от дискусии и обсъждания, но това не е така. Имам документи, че сме представили алтернативни предложения на Министерството на образованието, младежта и науката и на Огнян Стоичков, каза друг недоволен родител.

Децата влизат на четири години, въпросът е какво са научили след дванайсети клас, попита Николай Дренчев от Националната мрежа на родителите.

fallback
Още от България
fallback