fallback

Общината маха мрамора пред НДК

С 14 млн. лева ще бъдат построени концертни сцени, розариум и ще се монтират видеокамери.

16.01.2013 | 08:42

Мащабен ремонт на района около Националния дворец на културата подготвя Столична община. Той ще бъде финансиран с 14 млн. лева по оперативна програма "Регионално развитие", строителните работи започват това лято и ще продължат две години. 

В хода на ремонта ще бъде подменена част от настилката - вместо пословично хлъзгавите през зимата мраморни плочи ще се използват гранит и три вида паваж. В парка около НДК ще се появят две сцени за концерти – при детския кът и при входа към булевард "Фритьоф Нансен". 2000 нови дръвчета, разариум и вечнозелени храсти са част от елементите, които ще променят облика в центъра на столицата. На паметниците ще бъде поставено прожекторно осветление. 29 нови камери ще следят за сигурността.

Ремонтът включва и нови тротоари в пространството между "Патриарх Евтимий", "Витоша", "Ш. Петьофи", "Баба Неделя", "Хр. Стамболски", "П. Славейков", "България” и "Фритьоф Нансен".Отделно от този проект се изготвя друг - за пространството около рушащия се паметник "1300 години България", за който ще бъде обявен конкурс. Общината вече започна допитване дали да бъде ремонтиран или разрушен. Гражданите могат да могат да изпращат мненията си на електронната поща office@sofia-agk.com. Временните резултати показват, че повечето от софиянците искат разрушаване.

Паметникът е издигнат през 1981 по искане на Людмила Живкова. Неговият автор проф. Валентин Старчев разработи нова визия на пространството. Проектът предвижда част от паметника да се запази, като се даде възможност отпред да се създаде сцена като амфитеатър. Монументът ще има нова облицовка и конструкция с модерно звучене.

fallback
Още от България
fallback