Държавата казва за нов лифт в Банско до февруари

Общината иска актуализиране на плана за управление на парк "Пирин".

15.01.2013 | 13:53
Държавата казва за нов лифт в Банско до февруари
Държавата казва за нов лифт в Банско до февруари

(Обновена в 14:42)

Предложение за строеж на втори лифт в Банско ще бъде разгледано до февруари от министерството на икономиката, стана ясно днес на среща с ресорния министър Делян Добрев.  Инициативен комитет е изготвил декларация, в която настоява за актуализиране на плана за управление на парк "Пирин" като отпадне забраната за строителство. Подобен документ беше внесен в Министерски съвет и в екоминистерството.

Исканията на общината ще бъдат разгледани от експертен съвет към екоминистерството. Ако бъдат одобрени, промяната на плана ще влезе в сила след решение на правителството. Конкретните инвестиционни намерения, като изграждането на новия лифт или разширяването на съществуващите ски зони, ще бъдат подложени на екооценка и проверка дали не влизат в защитените територии по "Натура 2000".

Трябва да се намери начин за развитие на Банско, защото ще започне отлив на туристи, коментира Делян Добрев. Той даде за пример дългите опашки от чакащи на лифта в периода между Коледа и Нова година.

Местните жители няколко пъти блокираха пътя за Гърция с искане за бързо решаване на проблема. В протестите се включиха председателят на парламента Цецка Цачева, вътрешният министър Цветан Цветанов, както и депутатът от региона Любен Татарски. Пред протестиращите вицепремиерът обеща още на първото заседание на правителството въпросът да бъде разгледан. Министрите обаче отложиха за друго заседание обсъждането.