Болница осъди здравната каса

Проблемът възникнал през 2010, когато касата отказала да плати за извършени дейности.

15.01.2013 | 12:54
Болница осъди здравната каса
Болница осъди здравната каса

Болницата в Ловеч осъди здравната каса за близо 50 хиляди лева заради отказ да изплати лихви за забавени плащания, става ясно от публикувано днес решение на Великотърновския апелативен съд. През периода от 1 декември 2009 - 30 декември 2010, според съобщението на съда, касата не е плащала пълната стойност на фактурите за извършената дейност, също така е било налице системно закъснение при извършване на плащанията. Решението може да бъде обжалвано в тридесетдневен срок.

Проблемът възникна след като през 2010 касата отказала да плати 1.7 милиона лева за извършени дейности, обясни директорът д-р Тихомир Бенев. "Ръководството изпрати писмо до НЗОК с настояване забавените преводи да бъдат изплатени с полагащите се по договор лихви за забавено плащане. В индивидуалните договори с НЗОК и в Националния рамков договор е записано, че дейността се заплаща до 30-о число на месеца следващ отчетния период", поясни директорът. Мотивите на лечебницата били, че в периода на просрочените задължения са се увеличили, доставчиците, от своя страна, пък начислявали лихви на лечебното заведение.

Съдебен иск е заведен в началото на 2011. Ловешкият окръжен съд отсъдил в полза на НЗОК, но след обжалване пред Великотърновския апелативен съд решението било в полза на болницата.