Повишението на премиерската заплата остава за следващия мандат

Сега не било подходящо за приемане на нов размер на възнагражденията на висшите държавни служители, обяви Дянков.

14.01.2013 | 09:27
Повишението на премиерската заплата остава за следващия мандат

Законопроектът, който предвижда повишаване на заплатите на премиера, президента, министрите, председателят на Народното събрание и членовете на политическите кабинети, е готов от април 2012, но ще отлежава за следващия мандат, каза министърът на финансите Симеон Дянков. Третият елемент от административната реформа, както беше определен от министъра, предвижда премиерът, държавният глава и председателят на парламента да получават заплата от 8000 лева на месец.

Финансовият министър обяви, че идеята е била решението за новите заплати да се приеме на последното заседание на кабинета за годината. "Така щеше да е ясно, че не го правим за нас, а одобрението на законопроекта щеше да остане за следващия парламент", уточни Дянков. Само преди дни обаче от финансовото министерство бяха на друго мнение и обявиха, че повишението на възнагражденията на висшите държавни служители ще бъде прието в най-скоро време и ще влезе в сила от 1 август.

Днес пред БНТ вицепремиерът заяви, че не е сега моментът за приемане на новия размер на заплатите, като такова е било и мнението на премиера още през май. Тогава Борисов казал, че първо трябва да се вдигнат доходите на обикновените хора и след това на висшите държавни служители.

Финансовият министър посочи, че при сегашните заплати неговите заместник-министри взимат по-ниски заплати от директорите на дирекции, които са им подчинени. "Проблемът е стар, а при Станишев беше решен по нечестен начин, като членовете на политическите кабинети членуваха в управителните съвети на държавни дружества и оттам получаваха допълнителни доходи", обясни Дянков.