Партията на Кунева откри 950 000 "мъртви души" в избирателните списъци

Референдумът е една генерална репетиция за манипулациите на предстоящите избори, смятат от "Движение България на гражданите".

13.01.2013 | 16:44
Партията на Кунева откри 950 000
Партията на Кунева откри 950 000 "мъртви души" в избирателните списъци

"Референдумът е една генерална репетиция за манипулациите на предстоящите избори. В една много спокойна обстановка ГЕРБ ще смажат скърцащата изборна машина, която сами създадоха", заяви Христо Ангеличин, председател на експертната група "Изборно законодателство" в "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева.

От партията са открили над 950 000 "мъртви души" в избирателните списъци. По думите на Ангеличин това станало ясно от справки на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, служба „ГРАО” и Националния статистически институт.

"Справката в община Дупница показа, че "мъртвите души" в избирателните списъци са 22%", обяви Ангеличин. В Казанлък пък са 8010 души. Според него в столичния район "Средец" са били разпространени избирателни списъци с лични данни на гражданите, което е в разрез със закона.

„Всеки лесно може да направи сметката, като отиде на сайта на съответната община и види колко е дълъг списъкът на хората, които имат право да гласуват. След това може да влезе в сайта на НСИ и да види за съответната община колко души показва преброяването”, посочи Ангеличин.

"Целта на референдума е да се разбере кои са така наречените "мъртви души" в избирателните списъци, за да може на изборите през лятото да бъде пуснат глас от тяхно име", коментира организационният секретар на "Движение България на гражданите" Калин Томов. Той уточни, че под "мъртви души" визира тези граждани, които са в чужбина и не упражняват правото си на глас.