ЦИК не може да извади ГЕРБ от кампанията за референдума

Депутатите на управляващите по право са участници в агитацията, като инициатори на националното допитване.

12.01.2013 | 17:04
ЦИК не може да извади ГЕРБ от кампанията за референдума

ГЕРБ не могат да бъдат извадени от разяснителната кампания за референдума, тъй като по право са участници в агитацията като негови инициатори, е посочено в отговора на Централната избирателна комисия (ЦИК) до инициативния комитет на БСП, който във вторник поиска управляващата партия да бъде отстранен заради промяната в позицията й по въпроса.

Централната избирателна комисия следи за спазване на принципите на равнопоставеност на участниците в информационно-разяснителната кампания, заяви говорителят й Бисер Троянов. Той допълни, че в съответствие с възложените правомощия и текстовете, приети в Изборния кодекс, ЦИК не може изключи участник от кампанията.

До обяснението се стигна, след като в миналата седмица премиерът Бойко Борисов призова членовете и симпатизантите на ГЕРБ да отговорят на въпроса за развиване на ядрената енергетика с “НЕ”. Промяната в позицията му лидерът на БСП Сергей Станишев видя като “лупинг”, тъй като първоначално Борисов твърдеше, че ще подкрепи референдума. БСП поиска от ЦИК да извади 76-те депутати от ГЕРБ от кампанията и всички дебати свързани с референдума.

Участниците в кампанията за референдума, агитиращи със "за" и "против", имат значение за информационно-разяснителната кампания в държавните радио и телевизия и разпределението на времето в дебатите. От ГЕРБ пропуснаха вече първия диспут по БНТ и заявиха, че няма да участват във никакви форми на платена агитация за референдума.