fallback

Стрелецът от Нова Зеландия е бил в България миналата година

Няма данни за негова терористична дейност на наша територия

15.03.2019 | 19:14 Автор: Ралица Братанова

Терористът от Нова Зеландия е бил в България миналата година. Това стана ясно, след като премиерът Бойко Борисов събра на спешна среща всички спецслужби.  Най-малко 50 души загинаха, а десетки са ранени при стрелба в две джамии в град Крайстчърч, по време на свещената за мюсюлманите петъчна молитва. Четирима души са задържани - трима мъже и една жена. 

"Той е посетил балканския регион през 2016 година. Установено е негово пребиване на българска територия за периода от 9 до 15 ноември 2018 година. Той пристига с полет от Дубай. На следващия ден - 10 ноември наема автомобил, с който извършва пътуване по маршрута София-Плевен-Габрово-Велико Търново-Казанлък-Пловдив-Асеновград-Бачково-Банско-Благоевград-Перник и на 15 ноември заминава за Букурещ", обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му са събрани начални данни относно използвани кредитни и СИМ карти, всички места, на които е пребивавал, както и всички негови контакти. Няма данни за евентуални терористични връзки и дейност на наша територия.

"Осъждаме всеки такъв акт, извършен срещу невинни хора, независимо от тяхната религия. По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България и историята ни. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство", заяви Екатерина Захариева.

Много европейски лидери изразиха съболезнованията си на близките на загиналите в терористичната атака. Президентът на България Румен Радев и премиерът Бойко Борисов също изпратиха своите съболезнования на генерал-губернаторa на Нова Зеландия Патси Реди. 

Министерството на външните работи препоръчва на гражданите пребиваващи в Нова Зеландия да не правят опити да навлизат в отцепените от полицията райони, стриктно да спазват препоръките на охранителните органи. По информация на българското посолство в Австралия, акредитирано от Нова Зеландия, няма данни за пострадали българи в атаката.

Пред джамията в София през целия ден днес имаше засилено полицейско присъствие.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback