fallback

Оборудване от АЕЦ "Белене" може да се използва

Проектът е добър според Агенцията за ядрено регулиране.SMS ще дава справка за референдума.

11.01.2013 | 14:24

Оборудване от спряната АЕЦ "Белене" може да се използва за нови мощности единствено в Козлодуй, включително и за Седми блок, заяви днес председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сегей Цочев. Според него, въпреки че проектът за втората централа е спрян, някои решения са добри и можело да се приложат при евентуално възобновяване на строежа.

"Очакваме до края на тази година да получим програма, в която да са описани следващите стъпки по продължаването на експлоатацията на Пети и Шести блок, от наша гледна точка процесът върви нормално, смята Цочев. За да получи нови лицензии "Козлодуй" ще трябва да извърши периодичен преглед на безопасността, както и проверка от Международната агенция за атомна енергетика за готовността на реакторите за продължаване на сроковете за експлоатация.

В над 30 държави ще бъдат разкрити избирателни секции за ядрения референдум на 27 януари, съобщи Централната избирателна комисия. За да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват поне 4 345 450 души и повече от половината да са отговорили с "да".

Голяма част от българите ще подкрепят изграждането на АЕЦ "Белене" според изследване на "Сова Харис". Резултатите показали, че до урните са готови да отидат 53% от имащите право на глас, или 3.26 милиона избиратели. Високият праг, заложен в закона за референдума, обаче може да го обезмисли, смятат социолозите.

Платена услуга в помощ на гласоподавателите пускат трите мобилни оператора преди националното допитване. Всеки, който желае да направи справка дали е в избирателния списък, може да провери чрез SMS срещу 25 стотинки без ДДС.

В текста, изпратен на номер 18429 (единен за MTel, Globul и Vivacom) се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща с обратно съобщение адрес на избирателната секция, обясниха от регионалното министерство. Другите две възможности за справка са чрез създаден безплатен телефон с номер 0800 1 4726, както и през сайт .

fallback
Още от България
fallback