Европейският съд осъди България за високи съдебни такси

Държавата ще трябва да плати 5000 лева обезщетение заради ограничен достъп до правосъдие.

08.01.2013 | 15:05
Европейският съд  осъди България за високи съдебни такси
Европейският съд осъди България за високи съдебни такси

Европейският съд по правата на човека осъди България за наложените високи съдебни такси по дело за обезщетение, водено от Николай Димитров срещу прокуратурата. Българинът е бил арестуван през 1997 и обвинен за измама. Той е прекарал 3 месеца в ареста в Силистра.

Три години по-късно Районният съд в Силистра го осъжда на пет години затвор, но на втора инстанция е оправдан. През 2002 прокуратурата решава да прекрати делото и да оттегли обвиненията заради липсата на доказателства.

Малко след това Николай Димитров завежда дело срещу държавното обвинение по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и настоява за 60 000 лева обезщетение. Впоследствие сумата е намалена до 40 000 лева.

Районният съд в Добрич обаче му присъжда 6000 лева, което е потвърдено на втора инстанция, докато окончателно Върховният касационен съд му присъжда 9000 лева. ВКС обаче решава Димитров да плати съдебна такса от 2480 лева върху отхвърлената част от иска му, която е в размер на 31 000 лева, припомня Mediapool.

Заради тази такса, която на практика е около 1/3 от обезщетението му, Димитров подава жалба пред съда в Страсбург с мотивът, че исканата сума е прекалено висока иограничава достъпа до правосъдие.

Европейският съд отчита, че ВКС не е имал друга възможност за определяне размера на таксите, защото към съответната дата законът е бил такъв. Съдът в Страсбург приема още, че с тези такси се поддържа работата на съдебната система и те имат за цел да я предпазват от безпочвени дела.

В същото време обаче Европейският съд отсъжда, че в случая е имало нарушение на чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека по повод размера на определената такса. Така заради платената от Димитров такса от близо 2500 лева, България ще трябва да му плати двойно обезщетение от 2500 евро.