Парното на длъжници да се спира, предвижда нова наредба

Председателят на енергийния регулатор не одобрява мярката.

08.01.2013 | 12:04
Парното на длъжници да се спира, предвижда нова наредба

(Обновена в 15:12)

Парното на входове и сгради с неплатени сметки да се изключва, предвижда разработена от енергийното министерство програма за стабилизиране на топлофикационния сектор. Най-вероятно тя ще бъде приета през пролетта с промени в Закона за енергетиката. 

За измененията в норматива се заговори още в началото на миналата година. Целта е да се санкционират некоректните абонати и по този начин да се намалят дълговете към топлофикциите, обясни през април по време на кръгла маса в парламента Димитър Куюмджиев от министерството. "Със сегашното законодателство няма как да спрем парното на длъжниците, без да засегнем коректните в блока", обясни експертът.

Една от мерките в програмата предвижда определени общински услуги да бъдат предоставяни само на изрядните платци. Сред обсъжданите идеи е и въвеждане на пълна забрана за отказ от централно топлоснабдяване, както и едномесечно отчитане на топломерите. За да може цената на парното да се определя, вероятно всички абонати ще бъдат принудени да сменят топломерите си с европейски средства, обявиха от екипа на министър Делян Добрев.

Спирането на отоплението в сгради, където повече от половината абонати не си плащат сметките, може да накърни интересите на много коректни клиенти, смята председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. "Не одобрявам тази мярка, проблемите на топлофикационните дружества не са от вчера. Състоянието им се влоши още повече заради повишаването на цените на природния газ през последните години, а топлофикациите трябва да доставят достъпна за гражданите услуга".