Манипулации на допитването съзряха управляващите

От левицата обаче не са изненадани от обрата в позицията на ГЕРБ.

08.01.2013 | 11:23
Манипулации на допитването съзряха управляващите
Манипулации на допитването съзряха управляващите

(Обновена в 17.00 часа)

Управляващите съзряха манипулиране на обществото от страна на опозицията в парламента по отношение на предстоящото национално допитване. "Не сме се отметнали от първоначалната позиция за развитието на ядрената енергетика, както твърдят червените. Не сме твърдо "за" принципното развитие на ядрената енергетика, но сме категорично против проекта "Белене". Затова ще гласуваме с "не". Гласоподавателите бяха вкарани в политически капан, едва ли не сме в една лодка с БСП", коментира днес депутатът Диан Червенкондев.

От левицата обаче припомнят, че първоначално хората на Борисов са прокламирали, че ще пуснат бюлетина с "да", изведнъж тази неделя министър-председателят призовал членовете и симпатизантите да гласуват точно обратното. "Обратите продължават три години и половина. С тази своя позиция министър-председателят поставя под въпрос ядрената енергетика в България", отвърна на нападките Янаки Стоилов. По думите му развитието на сектора е възможно само на площадката в Белене.

Ангел Джамбазки от ВМРО пък изрази съмнение в способността на ГЕРБ да защитава националния интерес и съответно в гарантирането на удължения живот за реакторите в АЕЦ "Козлодуй". "Поне 15 години за седми блок в Козлодуй няма да има. Като затворят Пети и Шести се връщаме в каменната ера. Тогава България ще изпитва недостиг на енергия, затова трябва да си осигурим последната високотехнологична мощност".

Добре, че не съм симпатизант на ГЕРБ, иначе щях да съм в дълбока покруса как трябва да гласувам. Грехота е, че първият истински референдум се провежда по такъв байганьовски начин, смята Даниел Вълчев от Движение "България на гражданите".

В 36 държави ще бъдат разкрити избирателни секции. Днес е крайният срок, в който ръководителите на посолствата и на консулствата трябва да подадат списъците.

Също днес представители на политическите формации „Екогласност“ и „Зелената партия“ заявиха пред журналисти, че ядрената енергетика няма алтернатива е десет пъти по-евтина от другите енергийни източници. Екозащитниците обаче са категорични, че отработеното гориво от реакторите не трябва да се складира в България, защото няма достатъчно надеждни хвостохранилища у нас.

Еколозите коментираха и разрастващия се скандал със строителството в защитени територии по Черноморието и прогнозираха, че в следващите седмици ще излизат нови скандални заменки. Във връзка със случая бяха поискани и две министерски оставки- министъра на екологията Нона Караджова и на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Мерките, които правителството и представители на „Зелени Балкани“ договориха вчера бяха определени като кризисен ПР.

Репортаж по темата вижте от видео файла.