fallback

Лифт ще свързва "Царевец" с Арбанаси

Пет кабинки ще тръгват от подножието на Балдуиновата кула.

07.01.2013 | 15:23

Лифт ще свързва търновската крепост "Царевец" с Арбанаси, съобщи днес кметът на старопрестолния град Даниел Панов. В момента се чака одобрение на проекта от Министерството на културата. Междувременно археолози ще проверят дали има ценни находки по бъдещото трасе.

Въжената линия ще е с дължина близо два километра и половина и ще качва пътниците на почти 1000 метра. Пет кабинки с 8 панорамни места ще тръгват от подножието на Балдуиновата кула, ще минават през хълма "Момина крепост" и ще отвежда пътниците до Арбанаси. Общината планира да изгради и панорамен асансьор в подножието на хълма "Трапезица".

10% ръст на туризма бележи старата столица спрямо преходната година, отчита кметът. През 2013 градът ще бъде представен на най-престижните международни туристически изложения на Балканския полуостров, в Европа и Русия.

2560 туристи са посетили Велико Търново в дните между Коледа и Нова година, сочи справка на Регионалния исторически музей. 23 172 американци и 21 400 руснаци са разглеждали забележителностите през 2012. Три пъти са се увеличили туристите от Китай. През 2010 те са били 595, а през миналата година - 1627. Гостите от Финландия, Турция, Румъния, Сърбия са запазили обичайната си активност, докато тези, които идват от Гърция, са намалели двойно.

fallback
Още от България
fallback