fallback

АЕЦ "Белене" не трябва да се строи, каза Борисов

Указанията за членовете на ГЕРБ ще бъдат да гласуват с "не" на референдума, уточни премиерът.

06.01.2013 | 12:47

АЕЦ "Белене" не трябва да се строи, заяви премиерът Бойко Борисов. По тази тема със Станишев сме на едно мнение, уточни той пред TV 7. „Ако е искал да я строи, просто е щял да подпише договор, в който като във всеки договор ще има цена, обосновка и др. Той умишлено не го е подписвал години наред, за да не се случи“, посочи премиерът.

Борисов обясни, че извън референдума ГЕРБ е за изграждането на седми реактор в Козлодуй и удължаване живота на пети и шести реактор. Указанията за членовете на ГЕРБ обаче ще бъдат на референдума да гласуват с "не" за изграждането на АЕЦ "Белене", каза министър-председателят.

От своя страна Диан Червенкондев (ГЕРБ, заместник-председател на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в НС) заяви, че най-важното е гражданите да гласуват на референдума. „Нашата задача е да направим този вот информиран. Хората да знаят какво да гласуват. Дали „ да” или „не”“, каза Червенкондев.

Явор Куюмджиев, председател на Националния съвет на БСП по енергетиката и енергийните ресурси, каза обаче, че политиците от ГЕРБ „направиха едно престъпление като спряха проекта „Белене” и още едно закононарушение, когато подмениха въпроса. Защото не трябва да забравяме, че референдумът беше иницииран от подписка, събрана от близо 800 000 български граждани под един друг въпрос“.

fallback
Още от България
fallback