АЕЦ "Белене" не трябва да се строи, каза Борисов

Указанията за членовете на ГЕРБ ще бъдат да гласуват с "не" на референдума, уточни премиерът.

06.01.2013 | 12:47
АЕЦ

АЕЦ "Белене" не трябва да се строи, заяви премиерът Бойко Борисов. По тази тема със Станишев сме на едно мнение, уточни той пред TV 7.

„Ако е искал да я строи, просто е щял да подпише договор, в който като във всеки договор ще има цена, обосновка и др. Той умишлено не го е подписвал години наред, за да не се случи“, посочи премиерът.

Борисов обясни, че извън референдума ГЕРБ е за изграждането на седми реактор в Козлодуй и удължаване живота на пети и шести реактор. Указанията за членовете на ГЕРБ обаче ще бъдат на референдума да гласуват с "не" за изграждането на АЕЦ "Белене", каза министър-председателят.

От своя страна Диан Червенкондев (ГЕРБ, заместник-председател на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в НС) заяви, че най-важното е гражданите да гласуват на референдума. „Нашата задача е да направим този вот информиран. Хората да знаят какво да гласуват. Дали „ да” или „не”“, каза Червенкондев.

Явор Куюмджиев, председател на Националния съвет на БСП по енергетиката и енергийните ресурси, каза обаче, че политиците от ГЕРБ „направиха едно престъпление като спряха проекта „Белене” и още едно закононарушение, когато подмениха въпроса. Защото не трябва да забравяме, че референдумът беше иницииран от подписка, събрана от близо 800 000 български граждани под един друг въпрос“.