Държавата запорира милионите на Батко

Комисия за отнемане на престъпно имущество сложи ръка върху 4.1 милиона на Веселин Георгиев.

04.01.2013 | 10:38
Държавата запорира милионите на Батко

Шефът на пътния фонд по време на "Тройната коалиция" Веселин Георгиев се оказа със запорирано имущество за над 4.1 млн. лева, съобщиха от Комисията за отнемане на незаконното имущество.

Обезпечителните мерки в полза на държавата върху активите на Георгиев и съпругата му са наложени от Софийския градски съд и от окръжното съдилище в Сливен.

Държавата налага възбрана върху недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки. Част от недвижимото имущество - апартамент от 107.13 кв. м и гараж с площ 21.12 кв. м, се намира в район „Лозенец” в София.

Останалите имоти са в община Нова Загора, област Сливен. Те са 108, като един от тях е изцяло собственост на Нина Георгиева. При другите тя притежава по 1/2 или 1/3. Голяма част от имотите са ниви, а останалите са лозя и овощни градини.

Акциите, облигациите и дружествените дялове, собственост на Георгиев и съпругата му, са на обща стойност близо 300 000 лева.

Искът за налагане на обезпечителни мерки върху имуществото, за което се счита, че е придобито от престъпна дейност, е внесен в съда от Комисията въз основа на събрани доказателства от съответните териториални дирекции на Комисията, добавят от ведомството.

Веселин Георгиев стана известен заради раздадените многомилионни обществени поръчки за ремонт на пътища на фирмите на братята си. Скандалът, популярен като „Батко и Братко”, доведе до санкции от Европейката комисия и провокира създаването на Закона за конфликт на интереси.

Георгиев бе отстранен от длъжност, делото срещу него все още е на първа инстанция.