fallback

Трибагреник на "дъното на земята"

Експедиция, за първи път с български учен, заминава днес за Южния полюс.

29.12.2012 | 09:36

Български флаг ще се вее на най-южната точка на планетата, известна още като "дъното на земята". Мисията е поверена на доайена на българската програма в Антарктида – проф. Христо Пимпирев. Международната експедиция, в която за първи път участва наш учен, е посветена на годишнина от покоряването на полюса от екипите на Руал Амундсен и Робърт Скот. Очакваната температура през лятото е минус 35 градуса.

Експедицията тръгва днес в 14:00 от София през Франкфурт - Сантяго де Чили до Пунта Аренас. Оттам антарктиците ще летят до палатков лагер на ледника Union, откъдето отново със самолет ще достигнат до база на 20 километра от пресечната точка на меридианите. Последната отсечка експедицията ще премине на ски.

Христо Пимпирев (виж галерията) е геолог в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Получава магистърска степен през 1978, избран е за асистент през 1981, от 2005 г. е професор. Директор е на Националния център за полярни изследвания от 2007. В момента подготвя участието си в двайсет и първата експедиция. "Много ми е близък този континент, където съм прекарал сумарно три години. Това не е някакво геройство, а предизвикателство и премерен риск".

fallback
Още от България
fallback