fallback

"За" или "против" нов АЕЦ

Централата в Белене ще струва на всеки българин 2800 лева според анализатори.

27.12.2012 | 11:31

(Обновена в 12:52)

Информационна кампания за референдума започва днес. Два от комитетите – на БСП и ГЕРБ са "за" нова АЕЦ и два –  ДСБ и ЕНП на Мария Капон са "против". На 27 януари ще се проведе и националното допитване с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?"

Социалистите се впускат в агитацията с филм, в който разказва "истината" за втората АЕЦ . От партията на Костов предпочетоха с пресконференция да информират гласоподавателите колко ще струва на всеки един изграждането на ядрения проект.

Новият АЕЦ ще струва не по-малко от 17 млрд. лева, цената на електричеството ще се продава за около 22 стотинки за киловатчас, което е около три пъти повече от това, което плащаме в момента, каза Красен Станчев от Института за пазарна икономика. Излисленията на анализаторите показали, че всеки български гражданин ще плати средно 2800 лева.

Журналистът Иво Инджев изтъкна като проблем липсата на технология за разграждане на ядрените отпадъци от централата. „Проектът е политически, а не икономически“.

За да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват поне 4 345 450 души и повече от половината да са отговорили с "да". Всеки от участниците в разяснителната кампания може да привлича други лица, които да го подпомагат, заяви говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов. За разлика от предизборните кампании, тази за референдума ще се финансира основно със средства на инициативните комитети, разрешени са и дарения. Един човек може да даде безвъзмездно до 10 хиляди лева.

До края на днешния ден избирателите с трайни увреждания могат да направят заявка за гласуване с подвижна избирателна урна. Секции в чужбина ще се разкриват, ако има подадени поне 20 заявления, уточняват от комисията.

fallback
Още от България
fallback