МВР отнема разрешителното за оръжие на пътните нарушители

Обсъжда се налагане на глоба дори за 1 км/ч над ограничението

27.02.2019 | 19:50 Редактор: Иван Берберов
МВР отнема разрешителното за оръжие на пътните нарушители

Спорни мерки срещу войната на пътя. Караш с превишена скорост - отнемат личното ти оръжие. КАТ и МВР ще прибягват до крайната мярка при повече от 3 нарушения. Оказва се, че акцията е влязла в сила в началото на януари, без обществено обсъждане. 

Това е станало с помощта на тълкувателно решение на Върховния административен съд.

За 23 години зад волана Антон Георгиев е попадал в различни ситуации - и комични, и опасни. Споделя, че за повече от 2 десетилетия като шофьор никога не му се е налагало да използва личното си оръжие и не вижда връзка между двете.

250 хиляди български граждани имат разрешително за бойно и огнестрелно оръжие. По данни на МВР, към 2019 година у нас са регистрирани 350 хил. единици бойно и ловно оръжие.

40 хиляди от тях са в полза на охранителните фирми, 50 000 за самозащита. Решението на Върховния административен съд позволява при административни нарушения, с които се нарушават спокойствието и сигурността на гражданите, да се отнемат разрешенията за дейност с огнестрелни оръжия. 

Подводните камъни в закона за движение по пътищата стават все повече. Вече има предложение глоби за превишена скорост да се налагат и за 1км/ч над ограничението.

МВР остави без отговор въпросите на Bulgaria ON AIR, предаде Петьо Атанасов.

Харесайте ни във Facebook ТУК