Трябват над 4.3 млн. гласа за валиден референдум в България

ЦИК има нужда от още средства за разяснителната кампания.

23.12.2012 | 11:10
Трябват над 4.3 млн. гласа за валиден референдум в България
Трябват над 4.3 млн. гласа за валиден референдум в България

За да бъде валиден референдумът на 27 януари 2013, трябва да гласуват поне 4 345 450 души и повече от половината да са отговорили с "да", каза пред БТА Ралица Негенцова, член и говорител на ЦИК.

Президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 за дата на произвеждане на национален референдум с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Съобразно закона, за да бъде валиден референдумът, е необходимо едновременното наличие на две предпоставки: в него да участват поне толкова гласоподаватели, колкото и на последните парламентарни избори. Другото условие е поне половина от тях да отговорят с "да", поясни Негенцова.

Това ще бъде първият национален референдум, иницииран от граждани. Организирането, произвеждането и отчитане на резултатите от гласуването е сериозно предизвикателство пред ЦИК, обясни още Негенцова. Според нея има интерес на българите в чужбина към участие в референдума. Тя уточни, че в референдума ще се гласува в дипломатическите и консулските представителства на Република България. За да може да се открият секции в чужбина, до 1 януари 2013 българските граждани, желаещи да упражнят правото си на глас в тези представителства, трябва да подадат писмени заявления по образец - приложение 13, заявяващи желанието си за това.

Заявлението може да бъде намерено в интернет страницата на ЦИК и на външно министерство, поясни говорителят на ЦИК.

Ще имаме нужда от още средства за разяснителната кампания, потвърди Негенцова, но отказа да конкретизира каква точно е необходимата сума.