fallback

Сдружение срещу приватизацията на БДЖ

Най-много 20 правостоящи ще пътуват във вагоните по празниците.

22.12.2012 | 16:18

Трийсетина души протестираха в столицата срещу приватизацията на БДЖ "Товарни превози". Те настояват управляващите да се откажат от намеренията си. Недоволстващите настояха в управлението да участва и граждани. Исканията ще бъдат изпратени на премиера заедно с подписка.

Ако приватизацията се случи, ще бъде поредната кражба. Според нас самата процедура е незаконна, защото няма решение на Народното събрание, а БДЖ е в забранителния списък, коментира Веселин Кирев от „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“. Според него държавата ще получи за дъщерното дружество „смешно малката сума“ от сто милиона лева.  Само вагоните, по думите на Кирев, стрували 600 млн. лева.

Занижените критерии в започналата преди месец за втори път приватизационна процедура ще осигурят минимум трима-четирима кандидати, смята шефът на Агецията по приватизация Емил Караниколов.

Междувременно от железницата обявиха, че най-много 20 правостоящи ще има във вагоните по празниците. Превозни бригади ще наблюдават дали има свободни места във влаковете. Те ще предават информацията на диспечерите на всяка гара, които на свой ред ще информират служителите на билетните каси. Ако няма свободни места продажбата на билети на следващата гара ще бъде преустановена.

От компанията съобщават, че към 175 влака по най-натоварените дестинации ще добавят допълнителни вагони. Над 14 хиляди ще са допълнителните места във влаковете до втори януари следващата година.

fallback
Още от България
fallback