Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс

Румен Радев призова опозицията да се върне в пленарната зала

25.02.2019 | 12:48 Редактор: Ивайло Николов
Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс

Президентът Румен Радев се възползва от правомощията си и наложи вето на промените в Изборния кодекс, които бяха гласувани преди повече от седмица в Народното събрание. Тогава опозицията в лицето на БСП обяви, че напуска парламента.

Решението на държавния глава беше очаквано, след като той на няколко пъти намекна, че ще върне промените в Изборния кодекс за преразглеждане. 

Той настоява да бъдат прегласувани текстовете, които ограничават преференциалния вот, въпреки че още миналата седмица от управляващото мнозинство обявиха, че те ще бъдат преразгледани и ще бъде върнат минималният праг за преференция, което да позволи да се пренареждат листите. 

Останалите мотиви на Румен Радев да наложи вето са свързани с отлагането на машинното гласуване, актуализацията на изборните списъци и видеонаблюдението в секциите, което по думите му показва липса на воля у управляващите за прозрачни и честни избори.

Радев посочи, че споровете около преференциите е прикрил останалите важни въпроси. Президентът намекна още, че промените в изборното законодателство поставят под въпрос демократичното право на глас.

"Особено тревожен е опитът на мнозинството да коригира собствените си грешки, заобикаляйки установения в Конституцията ред", посочи Радев.

Президентът разкритикува и поведението на народните представители, като каза, че през миналата седмица едни и същи депутати са защитавали две противоположни решения с еднакво усърдие.

Румен Радев призова и опозицията да се върне в пленарната зала, за да участва в преразглеждането на изборното законодателство.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК