Сотир Цацаров е новият главен прокурор

18 от членовете на ВСС подкрепиха кандидата.

20.12.2012 | 20:01
Сотир Цацаров е новият главен прокурор

Сотир Цацаров е новият главен прокурор, реши тази вечер Висшият съдебен съвет след продължило повече от осем часа заседание 18 членове гласуваха "за", трима - "против" и трима - "въздържал се". Другите двама кандидати за поста - Галина Тонева и Борислав Сарафов получиха подкрепа от по петима членове.

До избора се стигна, след като досегашният главен прокурор Борис Велчев беше освободен с указ на президента и избран за съдия в Конституционния съд.

Прокуратурата се провали в работата си по корупционните дела и е нужно да поправи грешките си в тази насока. За сметка на това обаче успехи били постигнати по делата, свързани с организираната престъпност, каза по време на изслушването Борислав Сарафов.

Галина Тонева заяви пред членовете, че ще поиска подробна ревизия за финансовото състояние на държавното обвинение, a Цацаров обеща, че основен приоритет ще бъде решаването на проблема с незаетите щатове.

Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 в Пловдив, завършва висше образование в Софийски университет "Св. Климент Охридски" специалност "Право". През 1992 започва работа като съдия в Районен съд-Асеновград, а от 1996 е заместник-председател на съда. На 1 октомври 1998 става заместник-председател на Окръжен съд-Пловдив, а година по-късно е избран за председател. Два пъти е бил на обучение в САЩ, участвал е като експерт в мисии по проекти на Европейската комисия за реформа на съдебната система в Хърватия, Черна гора, Македония и Албания. Семеен, с едно дете. Владее английски език.