8000 искат доизграждане на ски зоната в Банско

Планира се строеж на още един кабинков лифт.

19.12.2012 | 12:29
8000 искат доизграждане на ски зоната в Банско

Искане за доизграждането на ски зоната в Банско беше внесено днес в Министерски съвет. Над 8000 жители и туристи са се подписали, съобщи кметът Георги Икономов. По време на разговор с премиера той е уверил, че концесионерът „Юлен“ стриктно ще спазва условията в дадената концесия. Плановете са да бъде изграден още един кабинков лифт.

Уплътняването на ски зоната щяло подпомогне развитието на зимния ски туризъм, както и на икономиката в региона, убеден е Икономов. „ С проекта ще докажем, че държим и на екологията. Чрез подписите искаме да се чуе думата и на тези, които подкрепят туризма, а не само гласа на „зелените”, които затварят мостове и улици“.

Разширяването на ски зоната от години се отлага заради съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято егида е природен парк „Пирин“. През юни организацията излезе с критичен доклад за състоянието на парка и предупреди, че изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка.

Миналата година правителството се опита да промени Закона за концесиите, за да позволи да бъдат извършвани корекции в концесионните договори. Природозащитниците обаче с протести спряха поправката.