fallback

Почина Георги Калоянчев

"Всяка вечер си спомням за най-силните години на Сатиричния театър", казваше великият актьор.

18.12.2012 | 15:03

На 87-годишна възраст почина един от най-големите актьори Георги Калоянчев, съобщиха от Съюза на артистите. Калата, както го наричаха почитателите, последно участва на сцена през лятото на 2007. "Не искам да ставам за смях пред публиката. Всяка вечер преди да заспя се връщам в спомените си за най-силните години на Сатиричния театър".Актьорът е роден в Бургас на 13 януари 1925. След отбиване на военната си служба, се записва в бившето театрално училище в София. Сред състудентите му в класа на професор Сърчаджиев били още Катя Зехирева, Коста Цонев, и Катя Динева.През 1951 година руският режисьор Борис Бабочкин забелязва младия актьор с участието в "Буря". Веднага след завършването на института, Калоянчев е приет в трупата на Народния театър.

Дебютира в киното с филма "Утро над родината" (1951) в ролята на циганчето Сали. След това за известен период от време не получава много роли. Тогава Калоянчев преминава от Народния в трупата на скоро създадения Сатиричен театър.

Следвапоредица от незабравими образи – щангистът в "Специалист по всичко" (1962), Кондов във "Вълчицата", инспекторът в "Инспекторът и нощта", фокусникът в "Най-дългата нощ" (1969), Риксата в "Привързаният балон" (1969), Джордано Бруно в италианската продукция "Галилео Галилей" (1969), Езоп в "Езоп" (1971), "Нощните бдения на поп Вечерко" (1981), "Бон шанс, инспекторе!" (1984), "За къде пътувате?".През 1990 режисьорът Иван Ничев снима "Бай Ганьо заминава за Европа" с Георги Калоянчев в ролята на прочутия българин. Оказа се, че това е един от най-гледаните филми през първата половина на 90-те.

През 2006 излиза своеобразното продължение "Бай Ганьо се завръща от Европа". Сценарият е писан специално за големият актьор, но десет години по-рано и дълго време не се намират пари за реализацията му. Всичко това налага нов актьор за ролята на Бай Ганьо. Огромното си уважение към таланта на Калоянчев, Иван Ничев доказва като въвежда нов, несъществуващ герой в класическото произведение на Алеко – духът на Бай Ганьо. През 2006 Калоянчев получава и Наградата на Съюза на артистите за цялостно творчество. Зад гърба си има над 50 години във филмовата индустрия.

fallback
Още от България
fallback