Нов граничен пункт с Гърция от пролетта

Строежът на газовата връзка започва догодина.

17.12.2012 | 16:46
Нов граничен пункт с Гърция от пролетта

Граничният пункт "Маказа" ще бъде открит през март, договориха днес по време на среща в Атина премиерите Бойко Борисов и Андонис Самарас. Отварянето трябваше да стане още миналата година, но се забави заради гърците, тъй като трябваше да изградят близо два километра пътен участък. Двете страни имат подписано споразумение за пункта още 1996.

Строежът на междусистемна газова връзка, с дължина 180 километра, ще започне догодина. Годишно ще се транспортират по 3 милиарда кубични метра гориво с опция за увеличаване. Съоръжението ще се строи от компанията Interconnector Greece Bulgaria, в която участват Българският енергиен холдинг и IGI Poseidon (консорциум между държавната гръцка компания за природен газ ДЕПА и италианската Edison). На по-късен етап към проекта, оценен на 149.5 милиона евро, ще се присъединят Румъния и Унгария.

Стара идея на предишния кабинет за изграждане на терминал за втечнен газ може да бъде реализирана паралелно със свързването на газовите системи. Проектът, за който има подписано споразумение през 2009, стои отново на дневен ред при посещението на българска делегация в Атина. За място на терминала са обсъждани два варианта - Александруполис и Кавала. Изграждането ще помогне за евентуални доставки на синьо гориво от Йемен, за които преговори тепърва ще води "Булгаргаз". Съседите вече са се договорили да доставят от Катар.