Нови отношения между футболните фенове

Насилието по стадионите да спре се разбраха шефовете на най-големите фен-клубове в страната.

22.02.2016 | 18:34 Редактор: Кристина Михайлова
Нови отношения между футболните фенове

Пиротехника, хореографии и много дим. Обикновено такава е атмосферата на мачовете на най-големите отбори в страната. От много години насам обаче по ултраси организират сблъсъци, които излизат извън контрол. На 15 октомври 2000 г, Младен Младенов загина в центъра на София от бомбичка при сблъсък на агитките на Левски и ЦСКА. През януари 2013-а над 300 привърженици на Левски и ЦСКА се биха в Борисовата градина, използваха и ножове. Това се опитват да променят феновете. В кодекса на ултрасите изрично се забранява използването на всякакъв вид "оръжия" и "помощни" предмети при сблъсъци с други привърженици. Ивайло и Степан са привърженици на най-големите отбори в страната.
Една от точките в Кодекса забранява конфронтацията с други фенове, участващи в чествания на национални празници, национални герои, мачове на националния отбор и други подобни. Новите мерки на фенклубовете и различните фракции целят да върнат хората по трибуните и най-вече децата. Ивайло и Степан все пак предупредиха, че трябва да се избягват срещи между феновете особено в ден на мач между двата отбора.
През уикенда феновете на най-големите български отбори изразиха подкрепата си за новия кодекс. Дали той ще се приложи на практика? Времето ще покаже.

Вижте още в репортажа на Борис Бъчваров и оператора Валери Цветанов.