fallback

Актьор в Берлин, земеделец у дома

Защо един млад човек замени театралната сцена в Берлин с прашните полета на Ржана планина?

03.10.2024 | 13:05 Автор: Искра Ангелова

Първата история от новия сезон на "Завърналите се с Петя Кертикова" вече е факт.

След близо 5 години в Германия, където се е качвал на престижната театрална сцена на "Щатсопер Берлин", Марк Цеков преживява своя катарзис.

"Разучих Марк Цеков и с екипа се озовахме край Ботевград, където между крушите, ябълките и билките, един 26-годишен човек решава да замени театралната сцена, за да стане земеделец. Казва, че когато едно време, когато е искал да замине, е търсел западния модел, мислел си е, че тук нищо не става, но след като завършва Бакалавър по "Бизнес мениджмънт", решава да се прибере у дома и да запази това, което неговият баща е започнал", каза авторът на поредицата в студиото на "България сутрин".

Младият земеделец споделя, че никога не си е представял, че точно така ще се развие животът му.

"Днес това го изпълва и го кара да прави все повече и повече в името не само на "семейния герб", но и на това земеделците да могат да се развиват в България. Неговата основна цел е България да стане отново градината на Стария континент - така, както е било преди. С болка ми разказва, че сега внасяме зеленчуци и плодове. Казва, че в Германия, когато свърши немската стока в магазина, тогава идва ред на вноса", допълни Петя Кертикова.

"Завършвайки 12 клас, заминах да уча "Бизнес мениджмънт" в Берлин. Светогледът ми беше в друга посока. Всеки млад човек иска да живее в космополитен град, играх в театър. Само преди 3 години дори не съм си представял, че в момента ще се занимавам със земеделие", разказва Марк пред микрофона на Bulgaria ON AIR и признава, че семейните градини са последното място, където е искал да бъде, когато е бил по-млад.

"Тук са моите корени. Тук се чувствам най-добре. То е чувство и те дърпа", признава той.

Всеки път щом се прибере, 26-годишният българин сяда в ствола на един дъб с 200-годишна история. Там споделя, че се зарежда емоционално и се свързва с корена си.

Гледайте целия разговор с Марк Цеков във видеото.

Гледайте ТУК всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова".

fallback
Още от Завърналите се с Петя Кертикова
fallback