fallback

От театралната сцена в Берлин до крушите в Стара планина - първата история в "Завърналите се с Петя Кертикова" за сезона

Премиерният епизод на рубриката ще се излъчи на 3 октомври в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR

02.10.2024 | 13:08 Автор: Толя Стоянова

2 октомври 2024, София - Това е история за миграцията на душата – така започва първият за сезона епизод на любимата рубрика "Завърналите се с Петя Кертикова". След едномесечна лятна ваканция, сега Петя Кертикова е подготвила нова порция вдъхновение, забележителни истории и смисъл, които ще покаже през новия тв сезон в лицето на завърналите се българи. Такава е и историята на Марк - тя ще се излъчи премиерно в ефира на Bulgaria ON AIR на 3 октомври в "България сутрин" от 9:30 часа.

След близо 5 години в Германия, където се е качвал на престижната театрална сцена "Щатсопер Берлин", Марк Цеков преживява своеобразен катарзис, който го връща в България – в прашните полета на Ръжана планина. 

"Завършвайки 12-и клас, заминах да уча бизнес мениджмънт в Берлин. Светогледът ми беше в друга посока. Всеки млад човек иска да живее в космополитен град, играх в театър. Само преди три години дори не съм си представял, че в момента ще се занимавам със земеделие", разказа Марк пред микрофона на Bulgaria ON AIR и признава, че семейните градини са последното място, където е искал да бъде, когато е бил по-млад. Но нещата се променят.

"В Германия ми липсваше родината и започнах да се прибирам. В един момент започнах да идвам в градините, без да искам – уж за малко да помогна. Днес в тях се чувствам по-жив от всякога и не на последно място – полезен", казва Марк.

Овощните био градини в полите на Стара планина дават хляб на хора от района вече над 20 години, а днес Марк иска да направим България "Зелената градина на Европа". И е готов да приложи наученото в Германия, за да помогне на тази кауза. 

Той описва завръщането си като нещо естествено, като любов към себе си.

"Всяка природа е уникална по своему, но в Германия имаше прекалено много ред в природата. Нямаше го чувството за дивото, което е тук. Ей това ми липсваше на мен", споделя той. 

От вече близо четири години Марк е в България. Казва, че първото място, което посещава на прибиране, е старият 200-годишен дъб в градината.

"Когато ми е най-тежко, се облягам на него. Успява да ми зареди батериите. Не виждам какъв е проблемът всеки да си намери по един дъб в живота", разказва земеделецът.

Цялата история на Марк Цеков гледайте в "Завърналите се с Петя Кертикова" на 3 октомври в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

fallback
fallback