fallback

Пътят на Атанас Пеканов от класната стая в Немската гимназия през Виена и Лондон обратно до София

Бившият вицепремиер продължава да работи в Института за икономически изследвания във Виена

25.07.2024 | 11:35 Автор: Тодор Петров

Какъв е бил Атанас Пеканов в училище - това ни разказва Петя Кертикова в "Завърналите се". Във втората част от интервюто става ясно кои са били любимите предмети на бившия служебен вицепремиер по управление на европейските средства, защо е научил цялата железопътна карта на България, как се запалва по футбола и какъв е искал да стане като порасне.

"Доста добре се справях, въпреки че със сигурност понякога съм ядосвал учителите. Сигурно и бабите ми - те ме отгледаха и ми помогнаха винаги да съм на добро ниво. Баба ми, която живееше с нас, следеше активно дали съм си научил уроците. Като малък много играех шах и бях много добър", разказа Пеканов, докато разглежда бележника си с преобладаващи петици и шестици, но и една забележка за липса на активност по Етика.

Започва да се интересува от история и география точно като ученик. 

"Бяхме научили наизуст ЖП картата на България. Бях относително послушен. В някои предмети, по които смятах, че се справям доста добре, създавах малко смут, защото ми ставаше скучно. Искам да се извиня на някои от учителките ми, че съм създавал смут", каза още Атанас Пеканов.

Като дете се увлича по футбола, а след това по актьорството и журналистиката

"От 1 до 5 клас играехме много футбол. След това започнах да се интересувам от история", сподели Пеканов, който още като тийнейджър иска да надникне зад вратите на Министерския съвет.

Преди 11 години стажува в институцията, а години по-късно сяда в креслото на вицепремиер. В даден момент е искал да стане актьор, след което се насочва към журналистиката и следи политиката и икономиката. А училищните екскурзии Пеканов определя като един от най-ярките си спомени от онези години. 

Животът и професионалното му развитие в чужбина

Решението да замине да учи във Виена определя като взето не на всяка цена. 

"В общи линии решението беше продиктувано от приятели. Заминахме с още двама-трима приятели с автобуса. Пътуваш 12 часа, недоспал, виждаш едно непознато място, сиво, облачно - доста беше неприятно", откровен е Пеканов, но остава очарован от грандиозния старинен кампус на университета на Виена.

След това заминава за Обединеното кралство, където придобива познания в икономическата политика.

"Беше стресово, но научих много неща, които тогава не ги оценявах толкова много. След Лондон кандидатствах за различни институции и получих стаж в Европейската централна банка във Франкфурт. В ЕЦБ се взимаха решения, които формираха бъдещето на икономиката на Европа", каза още Пеканов.

Продължава да работи в Института за икономически изследвания във Виена и до днес.

Гледайте целия разговор с Атанас Пеканов във видеото.

Гледайте тук първата част от интервюто с него.

Гледайте ТУК всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова".

fallback
Още от Завърналите се с Петя Кертикова
fallback