"Завърналите се с Петя Кертикова": На крос в Борисовата градина с Атанас Пеканов - част I

Родителите ми ме възпитаха в интерес към науката, сподели бившият вицепремиер

18.07.2024 | 14:55 Редактор: Беатрис Младжова

Познаваме днешния герой в "Завърналите се с Петя Кертикова" от три служебни правителства, където беше вицепремиер по управление на европейските средства. 

"Част от работата ми в служебните кабинети беше да преговарям различни неща с Европейската комисия и това е нещо, което е доста фина работа. Трябва да помислиш, в някоя ситуация трябва да си по-остър, в друга по-мек. Именно в Борисовата градина съм взимал доста от тези решения. Имали сме и доста разгорещени спорове с ЕК и след това ми е трябвало да помисля дали това, което те казват ние сме съгласни като държава с него", обясни бившият вицепремиер пред Кертикова. 

Пеканов никога не губи връзката си с България и често се връща у нас по най-различни поводи.

"Докато следвах във Виена, бях активен по различни икономически въпроси. Често съм се връщал в България да говоря по тях. В даден момент ме потърси президентът и започнахме да разговаряме. Родителите ми ме възпитаха в интерес към науката. Винаги сме обсъждали какво се случва по света, в икономиката", разказа още той.

"Важно е България да бъде добре представена пред света. Трябва да спрем да търсим спасителите. Ние самите само можем да бъдем спасители. Нещото, което ме връща и усещам като най-голям принос, е когато преподавам. Това е нещо, което ме изпълва с желание да го правя, но и с мотивация, че градим бъдещето. Защото това днес да трупаме знания и способности означава, че утре ще сме много по-подготвени и това ще направи страната ни по-силна и по-подготвена", посочи Пеканов.

"Когато си идвам тук, за да преподавам, това ми носи най-голямата мотивация. Добре се справям, имам добра връзка със студентите ми. Някои от тях отиват в международни институции", отбеляза той.

Втората част на интервюто с Атанас Пеканов очаквайте в четвъртък - 25 юли.

Гледайте ТУК всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова".