Историите ON AIR

Неделя от 18:00 часа
още

Историите ON AIR: Димитровден

Бащата на Свети Димитър бил градоначалник на Солун

26.10.2019 | 20:00 Редактор: Юлия Христова

Димитър е третото най-разпространено мъжко име в България. На Димитровден освен имениците празнуват също сроителите, архитектите и проектантите. Българският фолклор свързва Димитровден и с поверието, че в нощта срещу празника може да се намери съкровище. Легендата разказва, че ако на някое място се появят сини пламъци, това означава, че там има скрити жълтици. Това обяснява гл. ас. Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика при БАН. 

Според народните вярвания Свети Димитър язди много красив червен кон, а от брадата му падат снежинки. Затова с настъпването на Димитровден е приключвала земеделската работа на полето. В българския фолклор Свети Георги и Свети Димитър са братя близнаци. Първият носи лятото, а вторият – зимата. 

Всяка година на 26 октомври църквата почита паметта на Свети великомъченик Димитър Мироточиви. Той е роден в края на III век в град Солун. Родителите му тайно изповядвали християнството, тъй като по това време в Римската империя жестоко преследвали последователите на Христос. 

Бащата на Свети Димитър бил градоначалник на Солун и след като починал, император Масилимиан назначил него на този пост. Няколко години по-късно той бил убит мъченически, защото не пожелал да се откаже от своята вяра. Това разказва д-р Татяна Иванова, преподавател по християнско изкуство в Богословския факултет на СУ "Климент Охридски“.

Свети Димитър е един от най-почитаните светци във Второто българско царство. Хората са вярвали, че той е бил закрилник на въстаналите срещу двувековното византийско робство. Затова Асеневци го избирали за свой покровител. Въстанието на братята Петър и Асен започнало в деня, в който църквата отбелязва паметта на светеца, казва д-р Венцислав Каравълчев, преподавател в Богословския факултет на СУ "Климент Охридски“. 

През 1207 година цар Калоян обсажда град Солун с войските си. Според византийската книга "Деяния на Свети Димитър" същата вечер на бял кон в шатрата на българския цар влязал Свети Димитър и го убил. По тази легенда е нарисувана и една от най-известните иконографий на великомъченика – като конник, който убива с копие една фигура в краката си. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК