Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Кой е "Големият брат"?

Навършват се 70 години от публикуването на "1984" на Джордж Оруел

08.06.2019 | 20:00 Редактор: Ралица Братанова
Историите ON AIR: Кой е

Живеем в свят на наблюдение. Камерите са навсякъде около нас, свикнали сме с тях и вече дори не им обръщаме внимание. Освен това сами по желание се включваме във всеобщото следене. Фразата – "Големият брат те наблюдава" до такава степен е станала нарицателно, че когато я чуем се сещаме основно за телевизионното реалити шоу.

За първи път обаче я използва Джордж Оруел в политическият си роман "1984“. През Втората световна война той започва работа в Би Би Си, но не е доволен от нея.

Затова през 1944 година пише нещо много кратко, което гласи, че се надява скоро да е почти човек и да бъде способен да напише нещо наистина сериозно, разказва журналистът Мерим Тенев и допълва, че може би още тогава Оруел е загатвал за "1984".

В тази книга той описва разделянето на Европа на сфери на влияние и разочарованието си от социализма. По думите му тя е инспирирана от срещата в Техеран в края на 1943 година на тримата големи – Рузвелт, Чърчил и Сталин. 

"Времето в романа не може по никакъв начин да бъде пренесяно и съпоставяно с това, което се случва днес. Може да се уловят тенденции, но неговите прозрения са за комунизма", категорична е Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата и журналист. 

Според писателя и журналист Димитър Бочев все пак едно е да си проследяем на по-частно равнище, друго е да си проследим и проследяван от една демонична държава, която ще използва цялата информация набирана за теб, за да те унищожи духовно и физически.

Той допълва, че безспорно това е една колосална опасност, особено за бъдещите времена и тъкмо за нея предупреждава Оруел. 

Вижте още в репортажа на Миглена Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК